top of page

SODEP: 1 YILLIK KADERİN YAZILDIĞI GÜN (1.BÖLÜM)

  • Yazarın fotoğrafı: Astralina
    Astralina
  • 4 Tem 2021
  • 3 dakikada okunur


- Andolsun gökyüzüne ve gece çakıp görünene!

- O, gece çakıp görünen nedir bilir misin?

- Karanlığı delen yıldızdır.

- Hiç kimse yoktur ki, başında bir gözetleyeni bulunmasın.

(Tarık Suresi, 1-4 Ayet)


Güneş’imizin Güneş’i, gökyüzünün en gizemli yıldızı, Sirius hakkında yüzlerce belki binlerce sayfa yazılabilir. Çeşitli kadim medeniyetlerden bize kalan birçok yapıda Sirius bilgisine rastlamak mümkün. Öyle ki, kadim Mısır öğretilerinde Sirius, Horus’un Gözü ile ilişkilendirilir. Gökyüzün merkezi, hayat kaynağı, öte aleme açılan kapı olarak görülmektedir. Yaradan’ın bizi izlerken bu “göz” bazen Ra’nın gözü, bazen ise Anubis’in gözü olur. Sirius, çift yıldızdır, Sirius A ve Sirius B’den oluşur. Antik Mısır kültüründe Sirius A İsis, Sirius B ise Osiris ile bağdaştırılır.


Aslında burada ufak bir dipnot bırakmam gerekir; Afrika’da yaşayan küçük bir kabile olan Dogonlar, Sirius ile ilgili şaşırtıcı astronomik bilgilere sahip. Batı dünyada Sirius B henüz keşfedilmemişken bu kabilenin taş çizimlerinde çift yıldız olarak resmedilmekte. Hatta olası Sirius C hakkında anlatımlar da mevcut ama henüz resmi olarak böyle bir keşif yapılmamıştır.


Antik Mısır dönemine geri dönersek; yılın en önemli günü, bir çeşit yılbaşı, Sirian Day, Güneş – Sirius kavuşumu olduğu gündür. Bu kutsal güne Sodep veya Sothis denir ve bayram gibi kutlanır. O gün tabiyat izlenir, Nil Nehri’nin taşması bereketi getirirken, su seviyesinin az olması kuraklıkla geçen zor bir yılın alameti olarak sayılır. O sene Sirius A mı, yoksa Sirius B mi aktif olacak, böylece ortaya çıkar. İsis (Sirius A) bereketiyle gelir, şifa verir, koruma sağlar. Tekamül düzeyi gelişmiş olan ruhlar “Sirius’un kutsal kapısına” İsis’in yardımıyla ulaşır. Osiris (Sirius B) ise, sert sınavlar getirir, yıl boyunca çeşitli zorluklar yaşatabilir. Orion takımyıldızı ile de bağlantılı olan Osiris, yargılanma, öteki alem ve yeniden doğuş döngüsüyle bağdaştırılır. Peki, Sirius sadece antik Mısır’da mı kutsal sayılırdı?


Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen tek yıldızdır. Necm Suresi Sirius hakkında önemli bilgiler vermektedir. “Şi’ra yıldızının rabbi de O’dur” (49.ayet). “Öyle ki, iki yay kadar, hatta daha yakın oldu” (9.ayet). Özellikle bu 2 ayette doğrudan Sirius ile ilgili bilgi verilmiştir. Sirius A ve Sirius B gökyüzünde bir birinin etrafında dönerken yay şeklinde eksen çizerek bir sarmal oluştururlar ve bu döngüyü 49.9 yılda tamamlarlar. Ayet sayılarını düşündükçe şaşırmamak elde değil…


Sirius gününün alt anlamlarında Berat ile bağlantısı vardır. Sodep gününde 1 yıllık kaderin yazıldığına inanılır. Ancak bu kısmı doğru anlamak için biraz fizikten yardım almamız gerekir. Sirius bizden 8,5 ışık yılı uzaklığındadır. Yani, aslında şu anda tanıklık ettiğimiz tezahür alanı, 8,5 yıl önce yaratılmıştı. Veya şöyle söylenebilir; bu yılın kaderi 8,5 yıl önce yazıldı, bu yıl yazılacak olan kader ise, 8,5 yıl sonra tezahür eder. Ancak böyle olsa da, bu yılın Sodep haritası aynı zamanda bu yıl hakkında gerçekleşecek olan olaylar hakkında bilgi verir. Böyle paradoksal bir sarmal…


Sirius, Canis Major (Büyük Köpek) takımyıldızının kalbinde yer alan, gökyüzünün en parlak yıldızıdır. Göktürklerin efsanelerine göre Gök Tanrı dünyaya kurt şeklinde iner. Dişi kurt Asena’nın hikayesini hepimiz biliriz. Ayrıca, Ergenekon efsanesinde de yardım eden kurt semboliği ile karşılaşıyoruz. Mavi ışıklı kurt köpeği sembolü birçok kültürde karşımıza çıkar.


Bu yıl Güneş – Sirius kavuşumu 6 Temmuz sabah 07:44 ile 08:09 arasında gerçekleşecek. Peki, bu sene Sothis’i kim yönetiyor? İsis mi, Osiris mi? Sirius A mı, B mi? Ak köpek mi, kara köpek mi? Önümüzdeki yıl verimli ve bereketli mi geçer, yoksa zorlanmaya devam mı edeceğiz? 1 yıllık kaderimizde neler var? Bu Sodep dünyaya hangi etkileri getiriyor? Sodep haritasının detaylı analizini en kısa zamanda sizlerle paylaşıyor olacağım takipte kalın :)


Yazımı bilinen Kızılderili hikayesiyle bitirmek istiyorum. İki köpek kurdunun hikayesidir. Kızılderili reisi ve torunu kulübelerinin önünde oturmuşlar, az ötede birbirleriyle boğuşup duran iki kurt köpeğini izliyorlardı. Köpeklerden biri beyaz, diğeri siyahtı. Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki kurt köpeğiydi bunlar. Çocuk kulübeyi korumak için bir köpeğin yeterli olduğunu düşündü ve neden ikinci köpeğe gereksinim duyduğunu dedesine sordu. "Onlar benim için iki simgedir" dedi dedesi, “Biri iyiliğin, öteki kötülüğün simgesidir. Aynen bu köpekler gibi, iyilik ve kötülük de içimizde sürekli bir savaş içindedir. Onları seyrettikçe ben hep bunu düşünürüm. Onun için sürekli yanımda tutarım onları.” Çocuğun kafası daha çok karıştı: “Onların arasında bir savaş varsa, kazananı, kaybedeni de olmalı, Dede, sence hangisi kazanır bu savaşı?” Dedesi şöyle yanıt verdi: "Ben, hangisini daha çok beslersem, savaşı o kazanır."


Bu Sodep’te içinizdeki hangi kurdu besleyeceğinize dikkat edin, unutmayın, seçiminizin sonucu 8,5 yıl sonra önünüze çıkar.


Sevgiyle,

Astralina

Comments


Bu web sitesindeki tüm bilgi ve yazıların her hakkı saklıdır.

Kaynak gösterilmeden kopyalanamaz ve paylaşılamaz.

Astralina© 

  • Clubhouse
  • X
  • İş Parçacığı
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube Sosyal Simge
bottom of page