top of page

SİRİUS GÜNÜNÜN GİZEMİ

  • Yazarın fotoğrafı: Astralina
    Astralina
  • 5 Tem 2023
  • 3 dakikada okunur

- Andolsun gökyüzüne ve gece çakıp görünene!

- O, gece çakıp görünen nedir bilir misin?

- Karanlığı delen yıldızdır.

- Hiç kimse yoktur ki, başında bir gözetleyeni bulunmasın.

(Tarık Suresi, 1-4 Ayet)


Güneş’imizin Güneş’i olarak tasvir edilen, gökyüzünün en gizemli yıldızı, Sirius hakkında yüzlerce belki binlerce sayfa yazılabilir. Çeşitli kadim medeniyetlerden bize kalan birçok yapıda Sirius bilgisine rastlamak mümkün. Öyle ki, kadim Mısır öğretilerinde Sirius, Horus’un Gözü ile ilişkilendirilir. Gökyüzün merkezi, hayat kaynağı, öte aleme açılan kapı olarak görülmektedir. Yaradan’ın bizi izlerken bu “göz” bazen Ra’nın gözü, bazen ise, Anubis’in gözü olur. Sirius, çift yıldızdır, Sirius A ve Sirius B’den oluşur. Antik Mısır kültüründe Sirius A İsis, Sirius B ise Osiris ile bağdaştırılır.


Aslında burada ufak bir dipnot bırakmam gerekir; Afrika’da yaşayan küçük bir kabile olan Dogonlar, Sirius ile ilgili şaşırtıcı astronomik bilgilere sahip. Batı dünyada Sirius B henüz keşfedilmemişken bu kabilenin taş çizimlerinde çift yıldız olarak resmedilmekte. Hatta olası Sirius C hakkında anlatımlar da mevcut ama henüz resmi olarak böyle bir keşif yapılmamıştır.


Antik Mısır dönemine geri dönersek; yılın en önemli günü, bir çeşit yılbaşı, Sirian Day, Güneş – Sirius kavuşumu olduğu gündür. Bu kutsal güne Sodep veya Sothis denir ve bayram gibi kutlanır. O gün tabiat izlenir, Nil Nehri’nin taşması bereketi getirirken, su seviyesinin az olması kuraklıkla geçen zor bir yılın alameti olarak sayılır. O sene Sirius A mı, yoksa Sirius B mi aktif olacak, böylece ortaya çıkar. İsis (Sirius A) bereketiyle gelir, şifa verir, koruma sağlar. Tekamül düzeyi gelişmiş olan ruhlar “Sirius’un kutsal kapısına” İsis’in yardımıyla ulaşır. Osiris (Sirius B) ise, sert sınavlar getirir, yıl boyunca çeşitli zorluklar yaşatabilir. Orion takımyıldızı ile de bağlantılı olan Osiris, yargılanma, öteki alem ve yeniden doğuş döngüsüyle bağdaştırılır. Peki, Sirius sadece antik Mısır’da mı kutsal sayılırdı?


Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen tek yıldızdır. Necm Suresi Sirius hakkında önemli bilgiler vermektedir. “Şi’ra yıldızının rabbi de O’dur” (49.ayet). “Öyle ki, iki yay kadar, hatta daha yakın oldu” (9.ayet). Özellikle bu 2 ayette doğrudan Sirius ile ilgili bilgi verilmiştir. Sirius A ve Sirius B gökyüzünde bir birinin etrafında dönerken yay şeklinde eksen çizerek bir sarmal oluştururlar ve bu döngüyü 49.9 yılda tamamlarlar. Ayet sayılarını düşündükçe şaşırmamak elde değil…


Sirius gününün alt anlamlarında Berat ile bağlantısı vardır. Sodep gününde 1 yıllık kaderin yazıldığına inanılır. Peki, gerçekten bu doğru olabilir mi? Bu kısmı doğru anlamak için biraz astrofizikten yardım almamız gerekir. Sirius bizden 8,5 ışık yılı uzaklığındadır. Yani, aslında şu anda tanıklık ettiğimiz tezahür alanı, 8,5 yıl önce yaratılmıştı. Veya şöyle söylenebilir; bu yılın kaderi 8,5 yıl önce yazıldı, bu yıl yazılacak olan kader ise, 8,5 yıl sonra tezahür eder. Ancak öyle olsa bile, bu yılın Sodep haritası aynı zamanda bu yıl hakkında gerçekleşecek olan olaylar hakkında bilgi verir. Böyle paradoksal bir sarmal…


Naçizane “bir yıllık kaderinin yazıldığı gün” cümlesini çok iddialı buluyorum zira kendimce tüm kaderin baştan yazıldığına inanıyorum. Buna, “insan doğarken kaderi yazılmış şeklinde doğar” diyebiliriz. Ancak bana göre, olay bununla da sınırlı değil. Dünyanın varoluşundan itibaren kıyamet gününe kadar bütün senaryonun belli olduğunu sanıyorum. Düşünsenize, içinde yaşadığımız bu bilgisayar oyununun yazılımı baştan beri tüm olasılıklarla birlikte yazılmadıysa, biz astrologlar, gezegen hareketlerini hesaplayarak bu yazılımın kodlarını çözmeye nasıl başarabilirdik ve gelecek hakkında nasıl tutarlı öngörüler yapabilirdik? Tabi, bu söylediğim kolektif olaylar için geçerli. Ruhun bireysel tekamül yolculuğu için cüzi irade devreye girer ve bu noktada gelecek olasılık hesaplamak zorlaşır. Özgür irade konusunda uzun uzun tartışıp yine bir sonuca varamayabiliriz. Belki de zaten varmamamız gerekir:) Nihayetinde ne kadar konuşsak da, hakikati bilen Yaradandır. O yüzden felsefi düşüncelerinden uzaklaşıp konumuza döneyim.


Sirius, Canis Major (Büyük Köpek) takımyıldızının kalbinde yer alan, gökyüzünün en parlak yıldızıdır. Göktürklerin efsanelerine göre Gök Tanrı dünyaya kurt şeklinde iner. Dişi kurt Asena’nın hikayesini hepimiz biliriz. Ayrıca, Ergenekon efsanesinde de yardım eden kurt semboliği ile karşılaşıyoruz. Mavi ışıklı kurt köpeği sembolü birçok kültürde karşımıza çıkar.


Kadim Mısırlılar takvimlerini Sodep’e göre düzenlemişlerdi. Tıpkı klasik astrolojide bahar ekinoksunda açılan ingress haritasına göre yapılan yıllık öngörüler gibi, Mısır geleneğinde, Güneş’in Sirius ile kavuştuğu anda çizilen harita yorumlanıp bir yıllık öngörüler yapılırdı. Belki de “ bir yıllık kaderin yazıldığı gün” cümlesi buradan türemiş olabilir, nihayetinde Güneş-Sirius kavuşumunun haritasının bir yıllık geleceğiyle ilgili ipuçları barındırdığına inanılır.


Bu yıl Güneş – Sirius kavuşumu 6 Temmuz’da 19:59 ile 20:24 arasında gerçekleşecek. Burada küçük bir parantez açmak istiyorum zira bugün pek çok astroloğun farklı zaman dilimleri paylaştıklarını gördüm. Benim kaynağım Solar Fire adında profesyonel astroloji programının veri tabanıdır. Sirius yıldızının şu andaki konumu Yengeç burcunun 14 derecesi 23 dakikasıdır.


Peki, bu sene Sodep’i kim yönetiyor? İsis mi, Osiris mi? Sirius A mı, B mi? Ak köpek mi, kara köpek mi? Önümüzdeki yıl verimli ve bereketli mi geçer, yoksa zorlanmaya devam mı edeceğiz? 1 yıllık kaderimizde neler var? Bu Sodep dünyaya hangi etkileri getiriyor? Sodep haritasının detaylı analizini yarın YouTube videosu olarak sizlerle paylaşıyor olacağım, takipte kalın :)


Sevgiyle,

Astralina

Comments


Bu web sitesindeki tüm bilgi ve yazıların her hakkı saklıdır.

Kaynak gösterilmeden kopyalanamaz ve paylaşılamaz.

Astralina© 

  • Clubhouse
  • X
  • İş Parçacığı
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube Sosyal Simge
bottom of page