LABİRENT TUTULMA
- Astralina
- 26 May 2021
- 5 dakikada okunur

Gel zaman git zaman yine bir tutulma sabahına uyanmışız… İrregular dediğimiz, bol tutulmalı, bizi oldukça hırpalayan 2020’den sonra daha düzenli, 4 tutulmalı 2021’e geldik çok şükür. Şimdi ise, bu 4 tutulmanın ilkini yaşamaya geldi sıra. Aynı zamanda yeni bir Tetrad’ı başlatıyor bu tutulmamız, zira önümüzdeki 4 Ay Tutulması hepsi Total (Kasım’daki tutulma parçalı olarak geçse de total’e çok yakındır). Gönül ister ki, fırtınadan sonra güneş açsın, sistem dinlenmemiz için, onarım yapabilmemiz için bize mola tanısın. Hazır Jüpiter Balık burcuna geçmişken gözler haritada şifa göstergeleri arıyor :) Peki, geliyor mu şifa, sistem şarj olmamız için fırsat tanıyor mu bize? Kısmen evet, ama… “ama”sı var. Tutulma bu, kısa iki paragrafa sığdırmak mümkün değil. Fazla edebiyat yapmadan geçiyorum analizime. Sonuna kadar sabırla okuyanlara şimdiden kalpten teşekkürler :)
26 Mayıs saat 14:13’te Yay burcunun 5 derecesinde Çiçek “Kanlı” Süper Tam Ay Tutulması meydana geliyor. Yay, İkizler, Balık ve Başak burcunun ilk 10 gününde doğanlar veya bu saydığım burçlarda ilk 10 derecesinde gezegen yerleşimi olanlar; tutulmadan en çok etki alacak olanlar sizlersiniz, bu nedenle aşağıda yazdıklarımı dikkatli okuyun.
Tutulmanın ismi böyle bol sıfatlı olunca, adını açıklayarak anlatımıma başlamak istedim. Neden “çiçek”? Kadim zamanlardan beri bu tarihlerde meydana gelen dolunaya Çiçek Dolunayı derlermiş. Sebebi de bu mevsimde açan çiçeklerin, baharın ve ardından yazın gelişini sembolize etmesiymiş.
Neden “kanlı”? Tam Ay Tutulması sırasında Ay, Dünya’nın gölgesinden geçer ve Dünya atmosferinden geçen Güneş ışınlarını dağıtarak, gölgesinin etrafında bakırımsı, pas renginde veya kırmızımsı renk oluşur ve Ay’a yansır. Eski zamanlardan beri bu kırmızımsı renkte olan Ay’a “Kanlı Ay” denirmiş ve genelde sert olayların tezahür edeceğinin alameti olarak kabul edilirmiş.
Neden “süper”? Bu sınıflandırma Ay’ın Dünya’ya olan mesafesi ile ilgilidir. Tutulma sırasında Ay Dünya’ya yaklaşık 364 bin km uzaklığında olduğundan epey yakın olacak. Zaten tutulmadan birkaç saat öncesinde Ay “perigee” yani Dünya’ya en yakın konumdaydı. Bu denli yakın Ay’lara Super Moon denir ve Süper sınıfında olan tutulmanın etkisi çok güçlü olur.
Neden “tam”? Tutulma sırasında Ay ve Güneş arasına Dünya girdiğinde, Dünya’nın gölgesi Ay’ı tamamen kaplıyorsa, bu tutulmaya Tam Ay Tutulması denir. Ay tutulmaları bitişlerle, bir şeylerin ortaya çıkmasıyla alakalıdır ve bu tutulma “Tam” sınıfında olduğunda etkisi daha keskin olur.
İsimdeki sıfatlarını tek tek açıkladıktan sonra bir de Saros numarasına bakmamız gerekir. Tutulmamız 121 Saros numarasına ait bir tutulmadır. Aynı numaraya sahip kardeş tutulma en son 2003 yılında meydana geldi. Bunun yanı sıra Yay burcunun aynı derecelerde en son meydana gelen tutulmaya bakmamızda da fayda var. Burada karşımıza 2013’teki tutulma geliyor. Kısaca şunu söylemek mümkün; hafızamızı yoklayalım, 2003 ve 2013 yıllarında hangi konular önem taşıyordu, neler olmuştu? Benzer konular yeniden bizi meşgul edebilir.
O yıllardaki kolektif etkilere baktığımda, zihnimde en çok iz bırakan birkaç olayı hatırlatmak istiyorum. 2003 yılında İstanbul saldırıları gerçekleşti. HSBC, İngiltere Konsolosluğu ve Şişli ve Beyoğlu’nda olmak üzere 2 sinagogda, eşzamanlı olarak düzenlenen 4 patlamada çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve bu olay büyük deprem etkisini yarattı. Aynı dönemde hafızama kazınan olay Irak Savaşı oldu. Amerika’nın Orta Doğu harekatıyla başlanan bu savaşta Saddam Hüseyn yakalandı. 2013 yılına baktığımızda, ülkemizdeki yansıması çok sayıda terör olayıyla oldu. Bunlardan en büyüğü, 52 kişinin vefat ettiği ve 146 kişinin yaralandığı Reyhanlı Patlaması oldu. Ve tabi, tam tutulma dönemine denk gelen Gezi Parkı olayları.
Bugün yaşadığımız Ay Tutulması’nın ardından, 2 hafta sonra Güneş Tutulması’nı yaşayacağız. Aslında bu 2 tutulmanın Saros değerlendirilmesi birlikte yapılmalıdır. Ancak bunu daha kapsamlı olarak Güneş Tutulması yazımda yapmaya karar verdim. Burada sadece ufak bir giriş yapmak istedim. Terör olayların artması, Amerika’nın Orta Doğu ülkeleriyle “ilgilenmesi”, dini fanatizm temaları, isyan rüzgarların esmesi, uzun süre sabredilen bazı konulara artık sabır gösterilememesi gibi temalarda önümüzdeki 6 aylık sürecinde gelişmelerin yaşanması olasıdır.
Tutulma Türkiye’den gözlemlenmeyecek. Avustralya, Güney/Doğu Asya, Kısmen Kuzey ve Güney Amerika, Pasifik, Atlantik ve Hint Okyanusunda tutulma gözlemlenebilecek. Astrokartografik haritalarda ise tutulma hattı Norveç, Almanya ve İtalya üzerinden geçerek Tunus, Libya ve Nijerya’ya doğru iniyor. Burada Avustralya ve Amerika ile beraber özellikle İtalya, Almanya ve Libya dikkatimi çekiyor.
Güney Ay Düğümü tarafında gerçekleşen bu tutulma geçmişle bağlantılı zor etkiler getirecek gibi gözüküyor. Ateş elementinde ve değişken nitelikte olan tutulmamız, bizi zorlayan, hızlı gelişen ve hızlı değişen gündemleri yaratabilir. Roller-coaster’a binmiş gibi hissedebiliriz. Tempomuz artar ve değişen gündemlere yetişmekte zorlanabiliriz. Yay burcunun sembolikleri, bu gündemlerin temaları hakkında bize ipucu verebilir. Nedir bunlar? Din, inanç, din kurumları, din insanları, fanatizm, felsefe, düşünce, derinlemesine araştırmalar, derin bilgiler, medya, yayıncılık, hukuk, adalet, büyük davalar, mahkemeler, yargılanmalar, yüksek öğretim, sınavlar, eğitim kurumları, akademisyenler, rektörler, uluslararası ilişkiler, diplomasi, uluslararası ticaret, yabancı ülkeler, yabancılar, yabancı kültürler, deniz aşırı yolculuklar, gemiler, uçaklar, turizm gibi temalar Yay burcuna aittir.
Tutulmanın yöneticisi Jüpiter tutulmaya kare açıda olduğu için, güçlü olduğu Balık burcunda olmasına rağmen bize burada koruma vermekten ziyade köstek oluyor. Jüpiter büyüteç gibi çalışarak, aşırılık, abartmak, kendi gücünü yanlış değerlendirmek, halledebileceğimizden daha büyük işlere kalkışmak, tutamayacağımız sözleri vermek, ben bilirimcilik, fanatizm, müsriflik, aşırı iyimserlik gibi etkiler altında bırakacak bizi.
Tüm kişisel gezegenlerde “out of bounds” etkisi mevcut. Venüs ve Merkür sınır dışında. Mars, tutulmadan 1 gün önce sınır dışındaydı, tutulma sırasında ise sınıra hala çok yakın pozisyonda. Tutulmadan 1 gün sonra buraya Ay da katılmış olacak. Bu kadar yoğun “out of bounds” etkisi mevcutken öncelikle çok dürtüsel olacağımızı söylemek mümkün. Sınır dışında seyreden gezegen doğasını düzgün yansıtamaz, kontrolsüz olur ve negatif etkilerini yoğun hissettirir. Neler olabilir? Aldatmalar, aldatılmalar, dolandırıcılık, yalan, dedikodu, arkadan iş çevirmeler, ayak kaydırmalar, asparagas haberler, skandallar, komplo teoriler, dürtüsel davranışlar, ani parlamalar, ekonomide ani dalgalanmalar, şaşırtıcı haberler. Bu etki, tutulma haritasındaki Venüs – Neptün ve Merkür – Neptün karesiyle de pekiştirilmektedir. An haritasının yükseleninde Başak burcu olduğu için Merkür’ün rolü bu tutulmada çok önemli. Haritanın tepe noktasında ise, Merkür ile birlikte Venüs’ü görüyoruz. Dolaysıyla, bu ikiliye özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.
Biraz daha ayrıntılı baktığımızda Venüs – Neptün karesine Juno’nun da açı yaptığını ve üçünün T-kare açı kalıbını oluşturduklarını görmek mümkün. Öte yandan, Başak burcundaki Vesta Ay Düğümleri’ne kare açıda. Bu görünüm şöyle yorumlanabilir; karmik ilişkilerin yaşanacağı bu dönemde hayatımıza aldığımız kişilerin aslında bizden alacaklı olduklarını deneyimleyebiliriz. Dolayısıyla, yukarıda da bahsettiğim gibi, ilişkilerde belirsizlik, aldatılmalar, hayal kırıklığı yaşanabilir. İş hayatında da benzer durumlar yaşanabilir, ortaklıklar bozulabilir. Aynı etkiyi siyasi müttefiklerimizle de yaşayabiliriz. Özetle, güvendiğimiz dağlara kar yağabilir.
Retro hareketine başlayan Satürn, Uranüs’e partil kare kurmaya hazırlanıyor. Bu açı, uçak kazası, volkan patlaması, deprem gibi doğal afetleri tetikleyebileceği gibi, isyankar enerjilerin çıkmasına neden olabilir. Yenilikçi ve muhafazakar cephelerin çatışması söz konusu olabilir.
Beni en çok tedirgin eden açıyı sona bıraktım. Mars – Plüto karşıtlığı. Tam günü 5 Haziran ama etkisi +/- 3 gün sürebilir. Yılın en sert günlerinden diyebilirim. Çok sert haberler gelebilir. LGS sınavının oraya denk gelmesini çok talihsiz buluyorum. Çatışmalı enerji hakim olur, sinirler gerilir. Her çeşit kazalara karşı dikkatli olunmalıdır. Su, gemi, yangın, alev, patlama, madenler, demiryolu, petrol, nükleer, kimyasallar, terör, gizli servisler, kriminal olaylar, mafyoz karanlık tipler gibi sembolikler çalışabilir.
Son olarak, ufak da olsa, tutulmanın kavuştuğu sabit yıldız hakkında bilgi vereyim. Marfik sabit yıldızı, baştan çıkarıcı ama iyi kalpli insanlarla alakalıdır. İyilik için mücadele eden kişileri anlatır. Başka bir yönüyle de tedavi eden şifacılarla alakalıdır. Burada konu yine pandemiye çıkıyor. Virüsü yenmek için canla başla çalışan kişileri anlatıyor bize Marfik. Yeni ilaçlar, alternatif tedavi şekilleri, doğal takviyeler bu dönemde keşfedilebilir. Şifanın yolda olduğunu, ancak henüz geniş kitlelere ulaşamayacağını düşünmekle beraber, bu yaz yine de biraz nefes alacağımızı umuyorum. Bununla beraber virüsün ne şekilde ortaya çıktığı ve yayıldığı konusunda hala bir sis perdesi mevcut. Bu dönemde bu sis perdesi aralanabilir diye düşünüyorum.
Bu tutulma aslında tuzaklarla dolu bir labirent gibidir. Çıkışta başarı bizimle olacak, ama önce o çıkışı bulmak için doğru hamleler yapmalıyız, gerçekçi yaklaşmalıyız, yoldaki gizli tuzaklara karşı uyanık olmalıyız. Jüpiter kareli sınavımız etik ve ahlaktır.
Sevgiyle,
Astralina
Comments